Az év divatja: 1833 (magyar; Honművész)

  1833-ban indult útjára az első magyar nyelvű nőknek szóló irodalmi és divatlap (a Der Spiegel [A Tükör] már 1826 óta adott ki hazánkban ilyen témában divattudósításokat és divatkép mellékleteket is, de német nyelven) Regélő-Honművész címen, ahol is a Honművész a Regélő társlapja volt. Feladatául a mulattatást választotta, a honi művészetet kitárgyalását, természettudományról és történelemről is közre adott írásokat, a művészetek és mesterségek bemutatása, és nem utolsó sorban a színházi, hangversenytermi hírek közlése is napirenden volt. A divat csupán a legutolsó oldal legalján került terítékre, pár sorban, mert a hazai korabeli nőknek szóló divatlapokhoz hasonlóan, itt is az aktuális divat bemutatása csak utolsó fontosságú volt (a korszak hazai nőknek szánt újságai és divatlapjai elsődlegesen a hölgyek művelését tartották fő feladatuknak). Ezt a szerkesztő úgy oldotta meg, hogy a hazánkban is kapható bécsi és párizsi divatlapokhoz mellékelt divatképeken látható ruhákat leírta, anélkül, hogy a divatképet ténylegesen mellékelte volna a vonatkozó leíráshoz! Arról kissé bővebb tudósítást, hogy mit viseletek, mi a divatos éppen csak időnként adott hírt és akkor se túl részletekbe menően. Ezeket emeltem ki képekben, ill. azt az 5 db divatképet amit ebben az évben forráshiány miatt produkálni tudott a szerkesztő.

  A divatképeket az olcsóság és gyorsaság kedvéért egyszerűen lemásolta a külföldiekről, míg végül a hazai illusztrátorok tudtak egy magyaros díszruha vonatkoztatásút is adni Kostyál és Mindszenty pesti szabómesterek modelljei után, a II. divatkép kiegészítéséül íme az eredeti:

Éppen ezért továbbra is folytatni fogom a külföldi lapokból vett részletekbe menőbb divattudósításokat is, hogy teljes képet kaphassunk a viselt divatról.

HONMŰVÉSZ

 Az április 1-vel induló lap borítója.

Az általános divattudósítás néhány sorban minden szám legutolsó oldalán a lap alján.










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések