Csináld magad reneszánsz parfüm

Hogy milyen illatú az egyik legősibb alkoholos parfüm? Ezt igen nehéz meghatározni. Szubjektív vélemény szerint: körömvirágos, levendulás, rozmaringos, enyhén tölgyes-mézes, gyümölcsös illatú sörszínű lé, mely a mai parfümökhöz mérten illatában nem annyira tartós, de annál hatékonyabb például fájó végtag dörzsölgetésre vagy pedig más növényi alapolajokkal keverve masszírozáshoz, testápolóba, fürdőzéshez. 

Az egyik legelső alkoholbázisú parfüm legalább nevében magyar eredetre utal. A legenda szerint Károly Róbert felesége Erzsébet királyné készíttette el először, aztán a XIV. század végén a Magyar Királyságon kívül is megjelent, és egészen az első kölnivizek elterjedtéig a XVIII. századig igen népszerű volt egész Európában.

Károly Róbert esküvője a lengyel hercegnővel, Erzsébettel


Sajnos az eredeti recept nem maradt az utókorra, így igazából az, amit akár parfümgyárak készítenek "magyar víz" néven már a francia recept nyomán készülhet. Egyébként a francia receptről olvashattok bambuc blogján.

Én az ősibb változatot próbáltam el elkészíteni. Rozmaringot vagy kakukkfüvet, citromfüvet, levendulát, mentát, zsályát, majorannát, rózsaszirmokat egy befőttes üvegbe teszünk. Ezt öntöttem fel brandyvel. Ahány blog, receptkeresés, annyi arány. Egy eredetinek tartott recept egyébként nem brandyt ír, hanem az aqua vitae nevű négyszer desztillált szeszt, amit a mai magyar kereskedelemben igen nehéz fellelnünk, így marad valamilyen borpárlat. 

Hieronymus Brunschwig festménye a korabeli desztillálásról 1512-ből
Az eredetinek tartott recept egyébként igen szabatosan bánik az arányokkal (mint a legtöbb korabeli ételrecept is). Azaz van egy váz, amihez a többit találd ki. Ez a váz a rozmaring vagy kakukkfű, erre épül fel a többi növény, azaz a recept szerint mindenféle virágok és növények, amely valószínűleg fellelhető volt Magyarország fűszeres kertjeiben. A Miskolcon megtekinthető Diósgyőri várban volt egy kis ilyen fűszeres kert, ahol éppen egy helyen tárolták a fentebb már említett összetevőket.

Csak addig ilyen szép, amíg fel nem öntöd a brandyvel, egyébként igen ronda trutymóvá válik, de ez a kép motivációnak elsőrangú


A recept szerint a rozmaringos, kakukkfüves, virágos brandyt helyezzük ötven órára meleg helyre. (De ha azt akarjuk, hogy a királyné vizünk illatosabb legyen, tároljuk két hétig is). Ezután szűrjük le. Nagyon hasznos dolog a kávészűrű papírfilter. Ha megtehetjük, akkor ezt a löttyöt még desztilláljuk át.

Ezután kedvünk szerint alkalmazzuk alapolajokhoz kavarva vagy dörzsölőnek, fürdőként.
Mivel  nagyon sok aránybeosztást lehet találni, leírom az enyémet is, hátha valaki hasonlót készítene:

6 rész rozmaring
5 rész citromfű
5 rész rózsaszirom
4 rész körömvirág szirom
3 rész kakukkfű
3 rész levendula virág
2 rész zsályalevél
1 rész majoránna
1 rész borsmentalevél

Ezeket a növényeket a befőttes üvegben pontosan fedésig öntöttem brandy-vel és úgy hagytam állni először két napig, majd mivel nem éreztem elég intenzívnek, másfél hétig egy sötét száraz helyen.


Kicsit felrázódott, ahogy kivittem zöld terepre fotózni

A Herbs and Oils Hub királyné vize


A végeredmény fentebb látható. Aki pedig eljön a reneszánsz találkozónkra szeptember 6-án, annak meg is szagolható.


Hasznos tippek: 

A legtöbb növény beszerezhető gyógynövényboltban, fűszerként.

Ha utálod az alkoholokat és inkább illatos vizet készítenél a Házikence oldalán található egy jó ötlet az illatos gyógynövényes vizek lepárlásához. 

Akármilyen virágot ne tegyünk az összetevők közé. Minden növényt ismerjünk, amely belekerül az alkoholba. Ha új összetevőt kevernénk hozzá bármilyen oknál fogva ellenőrizzük a növényt, nem mérgező-e! Segítségül: mérgező növények listája.

Akármennyire is ajánlották szájon át történő használatra a reneszánsz idején, lehetőleg NE idd meg az elkészített királyné vizet!

Egy reneszánsz parfüm elé ne támassz olyan követelményeket, mint egy XX. , XXI. századi parfüm elé.

Légy türelmes, "a türelem jó illatot terem".


Böngéssz át több receptet, mielőtt a készítésnek nekiállsz! Ehhez segítségnek:

Queen of Hungary Water: some experiments in perfumery - angol nyelvű tanulmány a magyar vízről sokféle recepttel


Királynévíz - bambuc - magyar nyelvű 18. századi recept, gyönyörű üvegekkel

Lola Zabeth recept (vigyázz a linkek valami boltfelületre invitálnak!)





Végezetül, de nem utolsósorban érdekesség álljon itt egy brit ballada a Scarborough Fair hangszeres változata, melyben ugyan petrezselyem is szerepel az összetevők között (refrénje: parsley, sage, rosemary, thyme - petrezselyem, zsálya, rozmaring, kakukkfű). 

Érdekesség, hogy egy tanulmány szerint ezeket az összetevőket születésszabályzó főzetek összeállításához is használhatták a reneszánsz idején. Ebből annyi igaz, hogy a zsálya, rozmaring és kakukkfű tényleg elősegítheti a szülés megindulását, főleg fürdéshez vagy teának alkalmazva, az erős illóolajok kellemetlenek lehetnek terhesség idején, ezért ha lehet várandós nők kerüljék ezeket az összetevőket, így a királyné vizet is!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések